Escape Artists

 

• Søren Laugesen - Bas
• Benny Woitowitz
- Trommer
• Torben Johansen - Guitar, Vokal
------------------------------------------------------
• Finn Detlef - Vokal

Diskografi
LinkBiografi

Escape Artists bliver dannet på Haderslev Katedralskole i efteråret 1981. Søren Laugesen og Benny Woitowitz har tidligere spillet sammen. Dette var før dannelsen af Metadon x/End Of Your Garden som Benny nu spiller sammen med Jan Laursen i. De to finder sammen med Torben Johansen, som de kender fra gymnasiet og det lokale musikmiljø og danner Escape Artists. Gruppen består til at starte med af Benny på trommer, Søren på bas og Torben på guitar og vokal. Der går dog ikke længe før Escape Artists bliver udvidet med Sørens klassekammerat Finn Detlef, der overtager vokalen. Gruppen gør brug af Katedralskolens sanganlæg og festsal når de øver.

Danmarks Radio spiller i foråret 1982 en demoudgave af The Voice og bringer samtidigt et interview med Søren, dette sker før gruppen har spillet deres første koncert. Scenedebuten kommer et par måneder senere som opvarmning for Jomfru Ane Band på Harmonien i Haderslev den 7. maj 1982. Måneden efter spiller Escape Artists som sidste navn på Kløften Festivalens store scene fredag aften. Finn bliver ramt af sceneskræk og står hele koncerten igennem som en saltstøtte med tekstark i hånden. Da Escape Artists kort efter spiller i Superfos Kornsilo lægger Finn sig syg og Torben overtager vokalen. Herefter må Escape Artists takke nej til en koncert sammen med A Certain Ratio i den Grå Hal, fordi Finn ikke må tage til Christiania for far. I forlængelse af disse hændelser går Finn efterfølgende ud af gruppen. Første koncert uden Finn bliver sammen med Sort-Hvide Landskaber i Baghuset i Vejle 27. august 1982.

Da Escape Artists i december 1982 bruger en weekend i Karma Studiet for at optage gruppens bidrag til Irmgardz sampler-lp Somewhere Outside, er det med TømrerClaus, Søren Kirkegård og Bob No Hope som producere. Gruppen kommer ikke godt overens med Bob No Hope, men får indspillet de tre numre The Voice, The Pain, The Loneliness, der reelt set bliver produceret af TømrerClaus og gruppen selv. Søren synger på The Pain. Somewhere Outside bliver udsendt i maj 1983.

1983 starter med en koncert i Huset i Århus sammen med Sods og Sort-Hvide Landskaber. Johnny Concrete omtaler i No Aarhus gruppen som “en positiv overraskelse trods de dekadente frisurer”, et prædikat han også højlydt sætter på gruppen under koncerten. I maj spiller Escape Artists i Saltlageret i København. Det bliver til yderligere 2 koncerter i København i 1983, begge gange på Musikcaféen og begge gange sammen med Gangway, som Torben Senere bliver medlem af. Året byder også på en koncert sammen med Kliché i borgerforeningen i Haderslev. Danmarks Radio optager om eftermiddagen den 21. september en koncert med gruppen, i et af studierne på Rosenørns Allé. Optagelsen bliver senere sendt på P3.

Over et par dage i august 1983 indspiller Escape Artists pladen Brittle China. Til at optage med benytter man sig af en 4-spors spolebåndoptager, en lille mikser og diverse guitareffektpedaler, sammen med en blanding af lånte mikrofoner. Til at producere og betjene udstyret har gruppen allieret sig med den lokale lydentusiast Jan Michael Jensen. Dele af optagelserne finder sted i Katedralskolens festsal, udover stedets gode akustik, kan man gøre brug af skolens klaver – en gave til Eva Braun, der fejlagtigt kom til Haderslev under krigen. Brittle China bliver dog aldrig udgivet, kvaliteten af optagelserne er ikke god nok til at man vil bekoste en lp-udgivelse på det.

Da Escape Artists i januar 1984 spiller på Odense musikbibliotek, til en koncert arrangeret af Morten Lindberg, skal det vise sig at blive gruppens sidste koncert. Søren sætter sig under koncerten i respekt ved at sparke til en punker, der vælter ned over hans effektpedaler.

Escape Artists pladedebuterer 23. maj 1984, da Replik Muzick udsender 7” singlen The Howl, med My World som b-side. De to numre er optaget og mikset på en enkelt dag i Arp studiet i Århus. Kort efter udsendelsen af singlen, udsender gruppen kassetten Baby Burn This World med 5 numre fra Brittle China optagelserne igen via Replik Muzick. Escape Artists er også med på promobåndet Fremtidens Legender som Replik udsender I august 1984.

Escape Artists går i opløsning i løbet af 1984 efterhånden som gruppens medlemmer i forbindelse med studier og job flytter fra Haderslev.Diskografi

Somewhere Outside - Etellerandetstedudenfor - 2xLP
Irmgardz 1983 - IRMG08

Side 2
1. Escape Artists - The Pain
2. Escape Artists - The Voice
3. Escape Artists - The Loneliness


The Howl - 7"-Single
Replik Muzick 1984 - REP 13

A. The Howl
B. My World


Baby Burn This World - MC
Replik Muzick 1984 - REP 17

1. The Stare
2. Friend
3. Songs On Songs
4. Red Cities
5. China